Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 1 Slideshow Image 4 Slideshow Image 5 Slideshow Image 6

 
 

Traditional Chinese Medicine (TCM)   


 

Traditional Chinese Medicine (TCM) is de oudste beschreven professionele geneeswijze in de wereld. Het heeft een holistische aanpak, waardoor een klacht in relatie tot het hele lichaam wordt bekeken. Door deze aanpak worden zowel de symptomen (biao) behandeld, als de onderliggende oorzaak van het probleem (ben).
 
Bijzonder is de door de TCM erkende wederzijdse invloed van emoties op het functioneren van de ZangFu (yin- en yangorganen) en omgekeerd: wanneer de functies, die in het Chinese gedachtegoed worden toegekend aan een orgaan, minder goed worden uitgevoerd door in het lichaam opgetreden verstoringen, lokt dat sneller de emotie uit, die met het verstoorde orgaan correspondeert. Anderzijds geldt dat wanneer een emotie heftig en/of langdurig wordt ervaren, deze op zijn beurt het functioneren van de corresponderende ZangFu kan verstoren.
 
In China is het gebruikelijk om je lichaam en geest regelmatig door een TCM-therapeut in balans te laten brengen. Een goede Qi-circulatie in het lichaam resulteert in goed gebalanceerde en functionerende ZangFu en daarmee een zo fit en gezond mogelijk functioneren van de mens. U begrijpt nu waarom het Acupunctuur Centrum "Qi Clinic" heet. In het Westen blijven mensen doorgaans lang met kleine verstoringen doorlopen, wat leidt tot steeds groter wordende klachten en complexere onderliggende patronen. Dit heeft tot gevolg, dat er een langere periode nodig is om het tij te keren. Wacht dus niet te lang en als u twijfelt, neem gerust contact met ons op, we geven u oprecht advies.
 
In Nederland wordt Acupunctuur tot de alternatieve geneeswijzen gerekend. Het is interessant om u te realiseren, dat in China TCM de reguliere geneeskunde is en dat daar de Westerse Geneeskunde als alternatieve geneeskunde wordt gezien!
 
Bij Qi Clinic zijn we er groot voorstander van het beste uit beiden te combineren. Wij verzorgen graag de TCM voor u en werken daarbij graag samen met uw huisarts, specialist, fysiotherapeut of psycholoog etc. om het belangrijkste doel, de patiënt zo goed mogelijk te helpen, te kunnen bereiken.
 
Behandelmethodes uit de Traditional Chinese Medicine bij Qi Clinic:
 
Acupunctuur
Het Jing Luo (netwerk van meridianen) doorweeft het hele lichaam. Via de acupunctuurpunten, die gelegen zijn op de meridianen, krijgt de therapeut toegang tot het meridianennetwerk en kan daarmee invloed uitoefenen op elke gewenste plaats in het lichaam. Door een zorgvuldige anamnese bestaande uit een vraaggesprek, tongdiagnose, polsdiagnose en meridiaan- en buikpalpatie volgt een Chinese diagnose van uw hoofdklacht. Vervolgens wordt de behandelstrategie bepaald en een acupunctuurformule gevormd. De acupunctuurpunten uit die formule worden vervolgens bij u geprikt. Er wordt gebruik gemaakt van dunne, gesteriliseerde wegwerpnaalden varierend in diameter tussen de 0.13 tot 0.25 mm. Met een goede en snelle priktechniek gaat de naald door de huid op de lokatie waar een acupunctuurpunt is gelegen. Het prikje door de huid is licht voelbaar tot pijnloos. Vervolgens wordt de naald op de juiste diepte gebracht en door manipulatie "de qi" op de naald gebracht. Dit wordt vaak ervaren als een stroompje dat even gaat lopen en dit gevoel ebt weg zodra de naald wordt losgelaten door de therapeut. De naald blijft vervolgens 10 tot 30 minuten staan. In de tussentijd kunt u ontspannen liggen op de behandeltafel. Soms wordt er aanvullend gebruik gemaakt van diverse naaldmanipulatie-technieken, moxa en/of cupping.
 
Ooracupunctuur
Ook auricolotherapie genaamd, biedt legio mogelijkheden om het hele lichaam te bereiken en kan uitstekend worden gecombineerd met lichaamsacupunctuur. Er bestaan verschillende protocollen met puntcombinaties om mensen op weg te helpen om van het roken af te komen of van hun overgewicht. Bepaalde punten in het oor kunnen de zucht naar nicotine of naar eten verminderen.
 
Chinese Kruiden
Om uw hoofdklacht ook tussen acupunctuurconsulten in verder te kunnen begeiden, kunnen er ondersteunende Chinese kruiden worden ingezet. We maken bij Qi Clinic gebruik van patentformules, gezien hun betaalbaarheid. De prijs is afhankelijk van de leverancier, maar denk daarbij aan ca. 10 euro per week. Bij afwijkende prijzen wordt u vooraf geinformeerd. Chinese kruiden behoren tot voeding!
 
Voedings- en Lifestyle advies
Zodra duidelijk is geworden welke patronen ten grondslag liggen aan uw hoofdklacht, zal vanuit de Chinese visie passend voedingsadvies worden gegeven, zodat u zelf iets kunt doen om uw klacht te verbeteren. Ook leefstijl zal daarin belicht worden.
 

 
Top

© MMXXIII Acupunctuur Centrum Qi Clinic                             Laatste update: 25-05-2023